Veilig...

Zo'n 40 jaar geleden kochten mijn ouders een appartement in de bergen in Zwitserland. Zij brachten er samen 15 mooie jaren door. Ik heb het geërfd en ik vind het heerlijk als ik weer tijd vind om naar "mijn stilteplek" te gaan.

In het dal staat achter de kerk een knekelhuis. Het klinkt wat luguber, maar ik ga er graag even een kijkje nemen, zeker als ik gasten heb. Op het grote kruis staat:

Was ihr seid, das waren wir. Was wir sind, das werdet ihr.
(Wat jullie zijn, waren wij. Wat wij zijn, worden jullie.)

IMG_0617.JPG

We willen ons graag veilig voelen

Toen ik jaren geleden met mijn jongste zoon door het dorpje wandelde, vroeg hij: "Mamma, hier bestaat geen misdaad, hè?" Ik weet niet meer wat ik antwoordde, maar waarschijnlijk bevestigde ik dat :-).

Hoe heerlijk is het immers wanneer een kind zich veilig voelt?

Je veilig voelen op je werk

Vorige week was ik er weer. Ik reed naar boven en bedacht me dat natuurlijk niet alleen kinderen zich veilig willen voelen, dat willen we allemaal. Privé, maar ook in ons werk. 

Simon Sinek zegt: 

"Wie zich veilig voelt in zijn werk, zal vertrouwen geven en meewerken. Wie zich niet veilig voelt, focust zich op zijn of haar eigen overleving en zoekt naar manieren om zichzelf te beschermen, ook als dit ten koste gaat van collega’s of de organisatie als geheel. 
Organisaties hebben leiders nodig, die veiligheid bieden."

Wanneer we ons niet veilig voelen, en ons concentreren op overleven, is er geen ruimte voor persoonlijke groei, creativiteit en productiviteit. 

In deze boeiende Ted-talk onderbouwd Sinek zijn stellingname aan de hand van een aantal voorbeelden:

Creëer een veilige omgeving: Mensen willen zich veilig voelen in een organisatie en als ze hun leiders vrezen, lukt dat niet. Ze moeten dan hun tijd en energie investeren om zichzelf te beschermen in plaats van waarde te creëren voor hun onderneming. Een leider die de veiligheid van zijn werknemers als hoogste prioriteit beschouwt (zoals bv in het leger), wordt daar volgens Sinek voor beloond met meer betrokkenheid en betere prestaties.

Een andere parallel: een goede leider is als een goede ouder. Net zoals een ouder zijn kind alle mogelijke kansen en een goede opvoeding wil geven in de hoop dat het meer bereikt dan hijzelf, geeft een goede leider zijn medewerkers de gelegenheid bij te leren en lessen te trekken uit mislukkingen.

Het is de taak van leiders dit gevoel van veiligheid te creëren binnen de organisatie.

Dit leidt tot de vraag:

Zou coaching kunnen helpen om je veilig te voelen of een veilig werkklimaat te organiseren? Ik denk het wel...de tijd dat we hier "Sind" is immers te kostbaar voor het tegendeel!

Neem gerust contact op om de mogelijkheden van individuele- of teamcoaching binnen jouw organisatie te bespreken!

 

NB Deel van tekst overgenomen uit artikel Benny Debruyne