Nieuw jaar, nieuwe plannen

Het was weer een bijzondere bijeenkomst vorige week; mijn intervisie-avond met collega-coaches.

Ik bracht het thema “marketing” in. Net als zoveel ZZP’ers heb ik eigenlijk een hekel aan het woord… maar meer nog aan wat er achter zit. Het idee om klanten te werven, om actief te acquireren… ik kan er maar niet aan wennen. Mijn collega’s namen me echter flink onder handen. Ik wilde toch graag klanten? Ik had toch veel te bieden? Waarom zou ik dat dan niet duidelijker naar voren brengen?

De afgelopen maanden heb ik me geabonneerd op een aantal nieuwsbrieven, die specifiek over dit onderwerp gaan. Ze zitten allemaal in een map. Ik maak mezelf wijs dat ik er nog geen tijd voor heb. Onzin natuurlijk. Tijd kun je maken als je wil. Vandaag ben ik begonnen met lezen en eerlijk gezegd word ik er behoorlijk enthousiast van. Binnenkort mijn twitter-account dus maar weer reactiveren. En misschien naast de website ook een facebook pagina aanmaken?

Nieuwe plannen

De start van een nieuw jaar nodigt uit om nieuwe plannen te ontvouwen. In eerste instantie heb ik mij gericht op individuele coaching. Geweldig om te doen en te ervaren hoeveel baat coachees daarbij hebben. Mijn ruime werkervaring als leidinggevende heeft duidelijk meerwaarde. Maar ook de mogelijkheid om naast de fysieke ontmoeting een deel van het coachtraject “online” te volgen (via skype, e-mail, whatsapp etc.) blijkt een succes. Minder reistijd en meer continu bezig zijn met je ontwikkeling blijkt een goede formule.

De teamcoaching die ik laatst gaf, maakte duidelijk hoeveel behoefte ook daar aan is in deze tijd waarin alles op zijn kop staat. Bezuinigingen, nieuwe denkbeelden over organiseren (denk o.a. aan zelf-verantwoordelijke teams), maatschappelijke veranderingen… het vraagt veel van leidinggevenden en medewerkers. Hoe ga je met deze omstandigheden om? Hoe zorg je ervoor dat je je passie behoudt, als team of als individu? Dat zijn de thema’s waar ik een bijdrage aan kan en wil leveren.

De feestdagen bracht ik door in mijn appartement in Zwitserland, hoog in de (deze keer) groene bergen. Ik sprak in een vorig blog al over de rust die daar heerst. Het is een prima plek om een training te doen. Individueel of als klein team. De frisse lucht, het weg zijn uit je dagelijkse omgeving, intensief bezig zijn met de toekomst van je werk en de benodigde samenwerking, gecombineerd met sportieve wandelingen of een dagdeel skiën. De talloze mogelijkheden boden zich als vanzelf aan.

Hebben jullie tips?

Ik ga er mee aan de slag, maar vraag ook jullie als lezer om hulp. Welke vraag leeft er bij jullie qua coaching? Hoe kan ik een bijdrage leveren aan de beantwoording daarvan? Is mijn aanbod duidelijk of kan dat beter?
Is marketing “eng”, noodzakelijk of niet nodig? Wat vind jij een plezierige manier?

Ik sta zeer open voor suggesties en kijk uit naar jullie reacties. Je kunt ze hieronder kwijt!

 

Of neem contact op om over individuele- of teamcoaching te praten.